Učenje sviranja trube putem interneta – osnovne opcije

Truba je duvački instrument, koji je bio posebno popularan tokom 1920-ih godina. Tokom ovog perioda, poznatijem kao ,,džez era”, Luj Armstrong demonstrirao je veličinu i lepotu ovog instrumenta. Međutim, pored džeza, truba se koristi i u orkestrima i duvačkim ansamblima. Ona je savršeni instrument za bilo koju vrstu orkestarske muzike ili za solo izvođenja, koja zahtevaju klasičnu ili džez muziku.

Truba sadrži više tastera za kontrolu protoka vazduha, pomoću kojih trubači mogu da kontrolišu sve melodije i pesme. Svako učenje može biti izazov, posebno ako ste se odlučili za sviranje trube, jer zahteva doslednost i strast.

U nastavku navodimo osnovne opcije, koje vam mogu pomoći da ovladate trubom putem interneta:

  1. Kursevi

Časovi muzike na internetu nisu samo sjajan način da naučite da svirate na instrumentu kod kuće, već vam omogućavaju i da uštedite novac. Velika prednost učenja putem interneta jeste raspored časova koji je efikasan, odnosno, osmišljen je tako da se možete lakše nositi sa njim.

Da biste dobili najbolje časove trube na internetu, trebalo bi da razmotrite sledeće opcije:

Raspitajte se kod prijatelja ili se učlanite u određenu grupu na društvenim mrežama, koja se bavi temom sviranja trube, da bi ste saznali neka od najpoznatijih imena u orkestarskoj muzici, koja drže časove trube i koja vam mogu pomoći da ovladate ovim instrumentom. Na kursevima, koji su generalno osmišljeni po principu ,,korak po korak”,  naučićete sve ključne elemente, koji će vam biti potrebni za vaše dalje učenje trube putem interneta.

Saznajte koji je najbolji i najdetaljniji kurs za učenje trube, koji možete dobiti na internetu. Pohađanjem kursa imaćete priliku da proučavate tehnike trube, učestvujete na virtuelnim probama, svirate note, a sve to će značajno uticati na vaše ovladavanje trubom.

Pročitaj više na stranici: Trubaci Subotica.

Najbolja stvar u učenju sviranja trube putem kursa, jeste ta što ćete verovatno imati neograničen pristup predavanjima, tako da im možete pristupiti kad god to vama odgovara.

  1. Кnjige sa uputstvima

Кnjige o muzičkom obrazovanju postoje stotinama godina, a moderna tehnologija je omogućila muzičko obrazovanje putem e-knjiga. Ove knjige uglavnom pružaju detaljna uputstva o tome kako da naučite da svirate trubu. Takođe, veliki broj njih sadrži mnoge ilustracije, koje doprinose lakšem učenju. Mnoge knjige o trubi napisali su profesionalci sa bogatim iskustvom sviranja trube.

Pored toga, knjige o sviranju trube savršen su način da razumete dubinu trube, poboljšate svoje veštine sviranja i razumete kako da pojednostavite bilo koji nastup, koji pripremate. Učenje sviranja trube pomoću knjige vam omogućava da na zabavan i jednostavan način ovladate ovim instrumentom.

  1. Privatni časovi

Privatni časovi su takođe pouzdana opcija za savršeno učenje trube. U budućnosti, možete vežbati sa svojim nastavnikom trube kako biste stekli savršenu rutinu i postarali se da na pravilan način primenjujete sve naučene veštine. Možete angažovati privatnog učitelja i prisustvovati prvom času, a nakon toga, utvrdite da li vam ova opcija najbolje odgovara.

  1. Pridružite se orkestru

Možda deluje pomalo otmeno za one koji nisu upoznati sa trubom ili žele da pronađu nešto za početnike, ali učlanjenjem u orkestar vremenom ćete steći samopouzdanje da pred publikom odsvirate određene pesme ili čak da održite samostalne nastupe. Međutim, da biste se pridružili određenom orkestru, potrebno je da imate osnovno znanje o trubi, da biste pokazali svoje veštine i tako imali osnovu za dalje napredovanje. Ukoliko ste početnik, možete se opredeliti za neku od gore pomenutih opcija, da biste stekli početno znanje.

  1. Video snimci sa uputstvima

Jutjub je jedan od najpopularnijih sajtova na internetu, a posetioci imaju mogućnost da pogledaju preko milijardu video zapisa. Da biste uštedeli vreme i veoma brzo stekli osnovno znanje o trubi, potrudite se da nađete dostupne korisne video snimke i da izvučete maksimum iz njih.

Čak i najbolji profesionalni trubači i oni koji vole da rekreativno sviraju trubu, često snimaju svoje nastupe i dele ih na jutjubu da bi ih mogli čuti i pogledati svi oni koji to žele.

Detaljnije o Vocal Couching.

Кorisni saveti za bolje učenje

Pre svega, veoma je važno da pronađete pravu trubu, koja je namenjena svima onima, koji tek započinju učenje sviranja na ovom instrumentu. Važno je da shvatite da, trošenje puno novca ne znači da ćete dobiti najbolje alate. Postoji nekoliko opcija koje treba razmotriti u zavisnosti od vašeg budžeta.

Pročitaj još: Saveti za one koji žele da postanu trubači.

Drugo, dobro držanje je najvažnije – obratite pažnju na stav dok svirate trubu. Jedan od razloga, zašto je stav toliko važan, jeste zbog toga što može imati direktan uticaj na kvalitet vašeg disanja. Budući da dišete kroz usta prilikom sviranja trube, pravilno disanje sigurno igra važnu ulogu u tome koliko dobro svirate trubu.

Nakon čitanja ovog članka, nadamo se da ste stekli dovoljno informacija da biste razumeli kako da naučite da svirate trubu. I za kraj, bez obzira za koju pomenutu opciju da se opredelite, najbolji način da naučite da svirate na ovom instrumentu jeste kroz kontinuirano učenje, koje će se odvijati postepeno i bez žurbe, jer ne postoje trubači, koji su ovladali trubom i stekli uspeh preko noći.